Pro zdárný výpal je velmi důležité i správné naložení pece. To může ovlivnit i některé nedostatky při technologickém postupu.
(I správné točení hodně ovlivní.A někdo to rád ve stoje :-)) Je pravdou, že elektrická pec je k neznalostem mnohem tolerantnější, než pece „živé“. Ovšem i v elektrice se dá hodně ovlivnit. Pokud pálíte jen stejné zboží o stejných velikostech, stačí vám pár výpalů a pak už je to jen rutina. Ovšem, pokud pálíte neustále jiné zboží a to jak do velikosti, tak i druhu materiálu, natož na různé vypalovací teploty, pak se i u elektriky dá dosti naexperimentovat a naučit. Takové zkušenosti se potom samozřejmě dají zhodnotit u těch nádherně „živých“ pecí , disponujících plamenem ohně.
Pravidlem je, že čím je pec menší, tím je jednodušší udržet v ní vyrovnanou teplotu.
To ovšem nemusí být výhoda, záleží totiž na požadovaných parametrech. Na druhu zboží atd….
Výrobci někdy uvádějí neuvěřitelné hodnoty teplotních rozdílů. Těch se dá dosáhnout v poloprázdné peci docela snadno. Ovšem pokud pec nafutrujete drobným zbožím k prasknutí, je situace jiná. Zboží je zpravidla lépe prohřáté a teplota se v peci déle drží a tudíž mohou i lépe dozrát některé glazury. Ty stejné glazury potom na stejnou výslednou teplotu, ovšem na obrovských nádobách, které pec skoro nezatíží, mohou dopadnout dosti odlišně. Velké rozdíly také mohou nastat při části pece na husto drobotinou naplněné a další části jen pár kusy doložené. To se dá též velmi přesně doložit žároměrkami rozptýlenými po pecišti. I v relativně malé peci ( 250l) se mi podařilo dosáhnout rozdílu až 60°C.
(Větší věci se snadněji točí na podložkách. A na kruhu od SHIMPA to de samo !)
Pokud pec navíc po mnoho let upravujete a opravujete, vzniknou v ní trhliny, spirálu vyměníte jen tu co praskla …. A pak opět není o změny nouze.
No a takhle to vypadá při pohledu do pěkně vypálené Zbýšovské pece Petra Jurníčka
V živých pecích se správným založením dělají ta opravdová kouzla. Každá taková pec má svá místa, kde nejlépe „maluje“.
(Důležité je i dobré utěsnění pece.)