Zelený čaj patří k jedněm z nejstarších léčivých nápojú, které lidstvo zná. Je to nápoj nejen velmi chutný, ale i zdravý. Jeho pozitivní účinky, jak na tělo, tak i na duši jsou nespochybnitelné. Pro tělo jsou významné hlavně jeho silice, vitamíny a kofein. Ovšem ani ty ostatní, jako saponiny, flavonoidy, polyfenoly, třísloviny, stopové prvky a minerální látky nemají zanedbatelný podíl na podpoře našeho zdraví. Zanedbatelný není ani dostatečný přísun vody do těla. No a když funguje tělo, je dosti velký předpoklad, že i duše bude v lepší kondici.

Zdraví je potřeba opečovávat, jak jen to jde. Je to totiž jedna z komodit, která nelze koupit. Především v našem evropském světě jsou peníze většinou až na prvním místě, ovšem to je velký omyl. Omyl, na který se bohužel přichází až velmi pozdě. Pití čaje je malou berličkou, jak si zdraví alespoň trošku předcházet a opečovávat. Ve starých asijských kulturách je pití čaje spojeno s tradicí. S tradicí, která má velmi blízko k přírodě a harmonii. Prostě ke klidu. To je druhotný, ale neméně dúležitý faktor, který nám pití čaje přináší. Prostě odpoutání se od stresu. V evropě jsou známí především Angličané svým „čajem o páté “ (five o clock tea) .
Ovšem v evropě se zatím více pije čaj černý, který nemá tolik léčivých účinkú, ale je chuťově univerzálnější. U nás jsou povětšinou pohodlnější gurmáni, kteří se spokojí raději s nachystanou a reklamou doporučenou chutí, než aby si tříbili své vlastní buňky a hledali. To je ale opět faktor, kterým se velmi ochuzují. Při pití správně připraveného zeleného čaje se totiž uvolňují aromata velmi jemně a navíc samotný čaj obecně, nepotlačuje a nepřebíjí chutě jiných poživatin. Po nějaké době, co člověk holduje pití čaje, začne totiž na sobě pozorovat zvětšení rozsahu svých chuťových vjemú. I to je vinou čaje. Nejen že čistí a desinfikuje orální dutinu, ale posiluje i nervy, i ty, co mají na starost chuť.
Po ještě delší době se tak čajový „pijan“ začne zajímat o hlubší tajemství přípravy čaje a k němu vhodných pochutin.

Takový proces je velmi pozitivní na psyché člověka. Sám na sobě cítí určitý pozitivní vývoj, otvírá se světu a poznává podobně „světem cestující“ bytosti. Ona totiž samotná příprava čaje je takovým osobním obřadem. Je to činnost, která je nám známá, nedovádí nás ke stresu , ale ani nám neumožňuje nic uspěchávat. Zprvu nás jen přivádí ke klidu, po nějakém čase nás v něm nechává si odpočinout. Je až neuvěřitelné, jak taková 1/2 hodinka vklidu strávená při pití čaje, dokáže doplnit energii a zklidnit mysl.
Opravdoví milovníci čaje si potom svou zálibu a část svého životního stylu koření používáním svých jedinečných čajových relikvií./ milá vzácná památka/ Některé se váží k jejich cestám „ke kořenúm“, jiné v nich budí milé pocity.
Ať už se jedná o porcelán z číny či pece na dřevo, o stříbro z Maroka či nějakou cizelérskou kameninu od známého autora.

Není nemožné se do výroby svého čajového nádobí i zapojit. V keramických studiích je možno si „zakoupit“ svého hrnčířského mistra a výroby se dle svých schopností účastnit. Při neúspěchu se pořád v takových ateliérech dá něco alespoň zakoupit a tak se potěšit. Pokud by jste toužili si takový výpal ve dřevopeci udělat ve svém blízkém prostředí, múžete se domluvit v keramickém centru Doupě. Ti jsou schopni dřevopec přivézt a uspořádat šou kdekoli. Přeji při výběru „dobrého zboží“ jak v čaji, tak i jeho nádobí, šťastnou ruku