Kameninová hrnčina

Kamenina je keramika s neprůsvitným, hutným, pevným střepem, který může být bílý i barevný. Má velmi malou nasákavost, nejvíc 7 %. Kamenina je odolná proti chemickým vlivům a mrazu. Základní surovinou na výrobu kameniny jsou kameninové jíly. Pokud jsou kvalitní, používají se v keramické výrobě bez dalších úprav. Někdy se do kameninové hmoty přidávají žáruvzdorné jíly, kaolín a ostřiva. Kamenina se vypaluje nejčastěji v rozmezí teplot od 1 200 do 1 280 °C. Může se však také vypalovat při teplotě mezi 1 150 a 1 300 °C. První kameninové výrobky pochází ze staré Číny. V Evropě se kamenina začala vyrábět v 11. století v Porýní, později i v Holandsku, Francii a Anglii.

Druhy kameniny:

  • Hrubá – kanalizační
    • hospodářská
    • chemická
    • kyselinovzdorná
    • vystýlková
    • má střep hrubozrnný a barevný
  • Jemná
    • střep je jemnozrnný a často bílý, někdy i barevný
    • používá se na užitkovou, dekorační a figurální keramiku, jemnozrnné keramické dlaždice a obkládačky

Napsat komentář

ten − 6 =

×
×

Košík