Japonský čajový obřad pro Černoraku

Japonský čajový obřad pro Černoraku

Japonský čajový obřad (chadō nebo sadō) je tradičním rituálem ovlivněným Zen Buddhismem, při němž je sušený (drcený) zelený čaj nebo matcha obřadně připravován zkušeným čajovníkem a servírován skupince hostů.
Sadō nebo chadō (“cesta čaje”) je učení o čajovém obřadu (“čajový obřad” je oblíbený výraz, ale používá se i “cesta čaje”). Přestože jsou tato dvě slova zcela zaměnitelná, výslovnost sadō je mnohdy preferovanější, například Omotesenke a Mushanokōjisenke, naproti tomu výslovnost chadō je preferována jinými, například podáním školy Urasenke, (tradicí, zvykem…).
Cha-no-yu (doslova “horká voda na čaj” nebo “čajová polévka/horká voda”) obvykle poukazuje buď na samotný obřad, nebo je shodný s sadō/chadō, zatímco cha-jj odpovídá úplnému čajovému obřadu s kaiseki (druh lehkého jídla), usucha (jemný, řídký čaj) a koicha (hustý čaj), který trvá zhruba čtyři hodiny.

Chakai (doslovně “čajové setkání”) bylo původně shodné s chai-jj, ačkoliv dnes znamená ten nejjednodušší, což nezahrnuje jídlo kaiseki a v některých případech ani koicha.

Čajovník musí být znalcem v mnoha oborech, které souvisí s danou etiketou. Počínaje samotnou znalostí druhů čajů, přes tradiční oděvy (kimona), ikebanu, bonsai, kaligrafii, keramiku, pohybové a společenské vystupování, až po historii.

Studium čajování je dlouholetou záležitostí.

Ale i čajový host by měl být vnímavý. Ovšem základem je nejspíše pokora, slušnost, vnímavost a vůbec především obecně kladná energie.

To je jen malý nástin a pohled laika na čajový obřad. Více se dozvíme o čajování na návštěvěDarji Kawasumi v Miyabi.

Jakožto uznávaná česká odbornice na japonský čajový obřad a kulturu vůbec, vyšla našemu zájmu vstříc a došlo na zajímavé setkání.

Tématem dne bude kromě samotného čajového obřadu i konzultace na téma čajové keramiky.

Na další část se můžete těšit v brzké době.

„Čajový obřad vyžaduje léta trénování a cvičení…přestože celé toto umění ve své podstatě neznamená nic víc než přípravu a podávání šálku čaje. Nejdůležitější je, aby tento proces byl prováděn co nejdokonaleji, nejušlechtileji, nejvznešeněji a nejčarovněji.“ Lafcadio Hearn

Napsat komentář

one × one =

Close Menu
×
×

Cart