
Levná keramika kontra Laciná keramika…..
Pro ty, co by chtěli začít a neví s čím počítat, bych nastínil jistou rozvahu…..

Základem racionalizace je výpočet skutečných nákladů na hodinu práce, a podle toho se odvíjí míra zisku.
Hodinová sazba je závislá na:
-
odpisech strojů (pořizovací cena (včetně leasingu) /doba odpisu)
-
plánované údržbě + odhadu ostatních servisních potřeb
-
spotřebním materiálu (např. nástrojích)
-
energetických nákladech (včetně plynů nebo kapalin)
-
prostorové potřebě (náklady na budovu, její opravy, vytápění a osvětlení atd.)
-
všech režijních nákladech (včetně mezd nevýrobních pracovníků)
-
PR propagace výrobku
-
odbyt, prodejní akce a vybavení
-
legislativních náležitostech, atesty
-
vývoj, výzkum, vzdělání, testy
krát výše roční inflace
děleno ročním časem využití stroje
-
hodinové mzdě obsluhy (včetně odvodů)
krát výše požadovaného zisku
Takže kolik stojí Váš hrnek či miska?
A to je jen v kostce. Dalších x maličkostí, na které přijdete pouze, pokud si to vyzkoušíte. Jsou to individuální a velmi relativní souvislosti.
PS.
Pokud se učím a dělám dárky a radost jde vše s úsměvem. Pokud už chci realizovat business, tak podlézání cen je cesta do pekel. Kvalita se časem pozná a cestu si najde.
Někdy může mít podobu i „pouze“ dobrého nápadu.
Hlavně, když přináší prospěch a radost…..




