Keramika se dělí většinou podle složení střepu:
- cihlářská
- měkká hrnčířská keramika
- pórovina
- kameninová hrnčina – varná kamenina
- kamenina
- porcelán
Každý z těchto druhů se dále dělí podle různých aspektů:
- Dekorační techniky
- dle autora
- dle receptury
- dle původu
- dle příměsových materiálů
- Způsobu výroby
- ručně točená
- zatáčená do ‚sádrových‘ forem
- modelovaná/lepená
- litá
- průmyslová
Toto je to nejzákladnější rozdělení, ale protože keramika je živé řemeslo, nikdy nepůjde totálně zaškatulkovat!
Cílem našeho serveru je poskytnutí co možná nejširšího a nejobsáhlejšího sortimentu. Postupem času bychom chtěli rozšiřovat nabídku o další autory a tak dosáhnout uceleného výběru, který je zaměřen na moravské a české výtvarníky. Nabízíme jen rukodělnou tvorbu.
Keramické výrobky jsou vytvořeny z čistě přírodních surovin. Mezi základní patří keramické hmoty. Ty jsou tvořeny z přírodních jílů a hlín, které jsou většinou obohaceny dalšími plastickými či neplastickými surovinami. Na polotovary z ‚hlíny‘ se většinou nanáší glazury. Glazury mají chemicky velkou příbuznost se skly. Zvyšují mechanickou pevnost, snadno se čistí a navíc mohou i dekorovat. Většinou se vyrábí z přírodních materiálů obohacených o různé prvky a sloučeniny. Jak hmoty tak i glazury se vyrábějí průmyslově. Vlastní materiál používá už jen malé množství ortodoxních hrnčířů. Tato tvorba však v mnohém předčí průmyslovou výrobu, neboť je odskoušena a kontrolována letitou praxí s ještě větší tradicí. Znalci řemesel je vyhledávána a upřednostňována před moderní a strojovou výrobou. Autorská keramika by se měla vyznačovat nápaditostí a originalitou.