Duté míry
Žejdlík, je označení nádoby se speciálním objemem, který udávala stará dutá míra.
U nás v česku to bylo 0.3758 litru, ale také 0.4776 litru, to pro větší pijany.
Tato míra se užívala i v Rakousku.
I přes tyto speciální hodnoty se užívaly běžně krygle, tedy žejdlíky z kameniny.
Nikdo se nepozastavoval nad drobnými odchylkami, které zpúsobují dosažená teplota v peci, tloušťka střepu nebo malá odchylka v radiusu.Prostě , hlavně, že to v šenku pěkně vřelo.
Holba, je také stará dutá míra, podle které se nazývaly i nádoby na pití našeho zlatého moku.
Většinou se jednaslo o nádoby s uchem a víkem, zpravidla zdobenými reliéfy či malbami.
Nádoba měla o něco větší obsah než klasický pullitr přesněji 0.708 litru, tedy úplná polovina vídeňského mázu !
Vídeňský máz , nebo někdy jen máz, je další ze starých dutých měr. Nádoba této velikosti mělas obsah 1.415 litru , což = 2 holby = 4 žejdlíky.
Pozor , ale na vinný máz, ten měl 1.87 litru.
Tak bacha, ať vás neošiděj 🙂