Autor: M. Randová
V příspěvku Popelová glazura v životě keramika jsem psala o popelu z vlašských ořechů, které čekají na svůj test a zdá se, že tento čas nastal.
Proč použít popel jako glazuru? Odpověď je jednoduchá, obsahuje (obvykle) všechny oxidy, které jsou potřeba k tvorbě glazury. Je to jedna z nejjednodušeji dostupných surovin – k správnému pochopení stačí zvážit kolik práce zahrnuje přeměnit křemen na křemenný pudr a kolik ke spálení rýžových otrub, které obsahují velké množství křemene ve svém popelu. Také je to zábava objevovat co v sobě příroda skrývá.
Jak tedy přeměnit vlašské ořechy v ořechovou glazuru?
Jezte hodně ořechů, chci říci HODNĚ ořechů…
Sbírejte jejich skořápky…
Spalte je… a buďte překvapeni jak málo popela dostanete z tak velkého množství skořápek…
Přidejte vodu a přeceďte přes glazovací síto… Nechejte odstát… Odlejte vodu, tak aby vaše glazura byla spíše jogurtové konsistence…
Zde je glazura na Lounském porcelánu…
Zde na hlíne MA od Pávka…
:
Dle mého názoru glazura s velkým potenciálem, naštěstí naše rodina má ořechy ráda a tak byli všichni upozorněni, že skořápky od vlašských ořechů patří k nám a ne do bioodpadu.